Молдова провежда в неделя местни избори, съобщава Moldpress. Гражданите с право

...
Молдова провежда в неделя местни избори, съобщава Moldpress. Гражданите с право
Коментари Харесай

Молдова избира местна власт

Молдова организира в неделя локални избори , оповестява Moldpress. Гражданите с право на глас от Молдова избират през днешния ден своите кметове и съветниции.

1958 изборни секции бяха отворени в 07:00 часа. Гласуването ще завърши в 21:00 часа.

До 19 часа гласоподаваха над 1 110 000 гласоподаватели (около 40 на сто) от вписаните в описите 2 758 810 . Под 25 на 100 е изборната интензивност в няколко обитаеми места. Това сподели на брифинг ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Анжелика Караман.

По данни на ЦИК към 17 часа,  най-активни гласоподаватели са хората на възраст сред 56 и 65 години - 23 на 100 . Най-пасивни са младежите на възраст сред 18 и 25 години, чиято изборна интензивност е 5,6 на 100. Участието на дамите в изборите е над 55 на 100, а на мъжете - към 44 на 100.

Според управлението на ЦИК обитаемото място с най-висока изборна интензивност остава Покровца, Северен Дондюшенски окръг, където до горепосочения час е регистрирана изборна интензивност над 77 на 100. Населеното място с най-ниска изборна интензивност е от самостоятелната териториална единица Гагаузия, където до 19 часа са дали своят вот по-малко от пет на 100 от гласоподавателите.

В община Кишинев до 19 часа са дали своят вот над 39 на 100 от гласоподавателите .

Припомняме, че вотът се организира на фона на обвинения към Русия в опити за интервенция. 
 Мая Санду упрекна Русия, че купува гласоподаватели
Мая Санду упрекна Русия, че купува гласоподаватели

Този уикенд в Молдова предстоят локални избори

Проевропейският президент на Молдова Мая Санду упрекна Русия в сряда, че " купува " гласоподаватели , като насочва пари към промосковски политически партии.

Санду, която осъди съветската инвазия в Украйна и , сподели, че Москва е насочила еквивалента на близо 5 милиона $ за два месеца във финансиране за " незаконни групи " . Това включва и , водена от избягалия в Израел предприемач Илан Шор.

Тя прикани гласоподавателите да поддържат нейните съдружници пред урните в неделя, с цел да показват поддръжка за нейната визия за прекосяване на Молдова към главния европейски мейнстрийм и присъединение към Европейския съюз.

" Преди това Русия купуваше хората, които управляваха Молдова ", сподели Санду в изявление за Jurnal TV, имайки поради корупционните кавги в някогашната руска република преди нейната .

" Вече няма тази опция. Сега купува молдовски жители. Кремъл употребява разнообразни категории хора... Има хора, които работят за Кремъл и отиват в Москва, с цел да вземат пари ", сподели тя.
 Молдова упрекна предприемач, че е налял 50 млн. евро за финансиране на митинги
Молдова упрекна предприемач, че е налял 50 млн. евро за финансиране на митинги

Илан Шор е основна фигура в опитите на Русия да завоюва политическо въздействие над Молдова

Изборите в неделя са считани за барометър на проевропейския блян на Санду. Митинг с присъединяване на десетки хиляди души в Кишинев поддържа нейната политика през май, само че поддръжката за нея е по-малко сигурна в по-малките градове и селските региони.

Молдова, една от най-бедните страни в Европа, ситуирана сред Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния, блокира достъпа до главните съветски новинарски уеб сайтове в навечерието на изборите.

Москва осъди този ход като опит да се откаже на молдовците достъп до различни възгледи и упрекна президента в разпалване на антируски настроения.

Шор, наказан задочно на затвор по-рано тази година за ролята си в корупционния скандал за 1 милиард $, се подиграва на проевропейската акция на Санду и провежда демонстрации от заточение в Израел, призовавайки за събаряне на нейното държавно управление.

Неговата партия беше оповестена за противозаконна от Конституционния съд на Молдова и .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР